Genetische testen bij de bengaal

Er zijn enkele ziektes die vaker voorkomen in de bengaal dan in andere kattenrassen. Er is een test ontwikkeld voor enkele van deze ziektes. Dat betekent dat je vervolgens makkelijk van deze ziektes af zou komen als elke fokker deze ziektes zou testen vóórdat ze gaan fokken! Als we bijvoorbeeld op Marktplaats kijken naar de gefokte nestjes, dan wordt maar bij een klein deel van de advertenties vermeld dat de ouders getest zijn op deze ziektes.

Als elke bengaal waar mee gefokt wordt, eerst getest wordt op genetische ziektes, dan zijn we er snel van af!

Wat wij ook echt heel vaak zien, is dat b-PRA vergeten wordt. De bengaal is dan wél netjes getest. Meestal het uitgebreidste pakket, maar helaas zit daar vaak geen b-PRA in. Dierenartsen weten dit vaak niet, tenzij je echt een dierenarts hebt die gespecialiseerd is in fokkers.

Bij bengalen wordt b-PRA vaak vergeten!

Verschillende soorten PRA

Hieronder de PRA soorten op een rij (bron: genetica catalogus Laboklin):

Hier het voorbeeld van een pakket voor alle rassen, waarbij b-PRA dus vergeten wordt:

Wat als een bengaal een slechte uitslag heeft?

De mooiste uitslag voor de fok is N/N. Indien je niet gaat fokken met het dier, is het niet erg als het een lijder is (dus maar 1 N heeft). Zie het voorbeeld van een bengaal:

Bij een autosomaal-recessieve ziekte zoals Pyruvaatkinase Deficiëntie is het voor de kat zelf geen probleem als de kat heterozygoot is (dus drager) voor een ziekte. Dit zie je in het voorbeeld. Als de kat homozygoot (dus lijder) zou zijn voor de ziekte dan zal de kat ook al klachten hebben van de ziekte (of al dood zijn).

Voor een autosomaal-dominante ziekte zoals PKD is het voor de kat wel heel erg als de kat heterozygoot is. Maar deze katten hebben vaak ook al klachten van de ziekte als ze volwassen zijn en kunnen ook eerder doodgaan. Overigens komt PKD met name voor in Britse Korthaar en Pers, en deze zit dus ook niet in de standaard bengalen-test.

Alleen een professional kan fokken met een kat die drager is van een genetische ziekte!

Een fokker die veel afweet van de genetica, kan veilig fokken met een drager van een autosomaal-recessieve ziekte:

  • de kittens die uit deze kat geboren worden, moeten allemaal getest worden OF gecastreerd worden voordat ze naar een nieuwe eigenaar gaan
  • De kittens die drager blijken te zijn maar wel voor de fok zijn, mogen alleen in handen vallen van een professional
  • de kat die drager is, mag alleen gepaard worden met een niet-drager (N/N).

Een goed laboratorium is

https://shop.labogen.com/en/genetic-test-order/cat/bengal-leopard-cat/

Wangslijmvlies betrouwbaar?

Als je bloed laat opsturen door de dierenarts, in plaats van wangslijmvlies/speeksel, dan is dat betrouwbaarder. In wangslijmvlies zit soms vervuiling zoals eten, cellen van een andere kat (als ze elkaar net gelikt hebben), of bijv bij kittens kunnen er huidcellen of melk van de moeder doorheen zitten waardoor de test verkeerd gaat en de uitslag eigenlijk die van een andere kat is.
Info voor de dierenarts: er hoeft maar 0,5ml EDTA opgestuurd te worden en dit hoeft niet gekoeld. Het mag zelfs oud bloed zijn.