FeLV en FIV testen

FeLV en FIV zijn SOA’s die katten overbrengen aan elkaar bij de dekking.

Indien de dekkater besmet raakt via een poes, met FeLV of FIV, dan is hij absoluut niet meer te gebruiken voor de fok.

Indien een fok poes besmet raakt bij de dekking, dan krijgen de kittens waarschijnlijk óók deze (dodelijke) ziekte. Je kunt de kittens daarna pas laten testen als ze 6 maanden oud zijn. De kittens mogen absoluut niet verkocht worden!

Deze test wordt gedaan op bloed

Wij geven er de voorkeur aan, om bloed uit de hals te laten nemen. Indien er uitsluitend een paar druppels bloed worden gebruikt, dan geeft de test soms een vals positieve uitslag door bloedstolsels.

Het mooiste is, om het uit afgedraaid serum of afgedraaid heparine te laten doen, omdat er dan geen bloedstolsels in de weg zitten.

Het bloed kan voor de test een aantal dagen bewaard worden in de koelkast.

Een kitten kan wél getest worden op deze ziektes maar de uitslag is niet betrouwbaar.

Als een kat negatief wordt getest, betekent dit, dat de kat géén virus in zijn bloed heeft.

Als de kat negatief is getest, dan kan het toch zijn dat de kat een van de ziektes bij zich draagt! Als hij net/ de afgelopen maanden pas besmet is, dan kan hij nog een tijd lang negatief zijn op de test!

Moet een kat onder narcose voor de test?

Dit hangt er van af wat de dierenarts wil. Als de kat zich moeilijk laat prikken dan is het waarschijnlijk fijner voor de kat. Maar overleg met de dierenarts, dat de narcose niet lang hoeft te duren. Er is een prikje met een antistof, om de kat direct te laten wakker worden. Als het allemaal heel snel gaat is dat beter voor de kat.